Friday, 22 February 2013

A charming little 'piglets in mud' cake !

Photo: VEGETARISCH - VARKENTJES IN DE MODDER TAART, geplaatst door Bea Jalving, bron: Fiona de Vogel, www.facebook.com/taartvanfiona 

English translation @ bottom, recept biscuit onderaan Nederlands recept

Je hebt nodig:
- een biscuit van 20 cm (zelf bakken en sommige taartwinkels verkopen ze ook gewoon)
- 2 x grote reep melk chocola van 200 gr (mag gewoon Jumbo, AH merk zijn)
- bekertje (250 ml) slagroom
- vulling voor de taart naar keuze (bijv. een laagje jam/vlaaifruit en een laag banketbakkersroom, slagroom of botercreme.
- 3 x een five-pack KitKat
- 1 pakje (250 gr) lichtroze marsepein
- taartzaag of groot mes
- sate prikker (voor de oogjes vh varkentje)
- lint
- plat bord of plank om de taart op te zetten

Van te voren maak je alvast de varkentjes, hier is geen echte werkwijze voor...gewoon een beetje boetseren zoals op de lagere school vroeger ;)

Doe de slagroom in een pannetje en zet op laag vuur.
Blijven roeren tot het net niet kookt.
Ondertussen de reep chocola in blokjes breken.
Als de slagroom bijna kookt het vuur uit en in gedeeltes de blokjes chocola erdoor roeren.
Goed roeren tot je een gladde massa hebt.
Dit af laten koelen en dikker laten worden en af en toe roeren(duurt wel een poosje).

In de tussentijd je biscuit wat je al gebakken hebt in 2 lagen snijden, en je taart vullen met je vulling naar keuze. Een laag van de biscuit ligt op de bodem, een op de vulling.
Hou je taart voorlopig nog even op een broodplank of andere ondergrond wat je makkelijk kan ronddraaien want de zijkanten afsmeren wordt dadelijk een lekkere kliederboel :)
Breek alvast de kitkats in 2-en en leg ze klaar.
Kijk hoe het is met het chocolademengsel, als hij ongeveer zo dik is als bijv. vla kun je de zijkanten gaan insmeren ermee.
Gebruik een spatel of gewoon de achterkant van een mes.

Als je de hele taart rondom hebt ingesmeerd ga je de kitkats er tegenaan plakken.
Dit is een lastig klusje, de kitkats blijven nog niet genoeg plakken dus vallen af en toe om.
Zet ze dan een heel klein beetje schuin zodat ze tegen je taart aan leunen.
Als ze er allemaal omheen zitten doe je er snel een lint omheen en zet je ze allemaal mooi recht.

Als de rest van het choco mengsel nog net vloeibaar is giet je dit bovenop de taart.
Let op, las het nog te dun is gaat het door de kitkats heen lopen!

Vervolgens zet je de varkentjes in de nog zachte chocolade en zet in de koelkast.

Na een uurtje kun je de taart op een mooi bord zetten en serveren, eet smakelijk!


Recept basisbiscuit:
Ingrediënten
5 eieren
150 gr. suiker
125 gr. bloem
25 gr. maizena
zakje vanillesuiker
zout

Deze hoeveelheid is goed voor een ronde vorm van 24cm of een vierkante van 20x20.

Werkwijze
Beboter de bakvorm en bestuif deze met bloem of bekleed de bodem met bakpapier en vet deze ook in. Doe de eieren met de suiker en vanillesuiker in een kom. Zet de kom in een bak met heet water en klop de suiker door de eieren; klop tot de suiker volledig is opgelost en er een dikke, lichte en schuimige massa is ontstaan; klop zeker 10 minuten! Mix je met een keukenmachine, leg de eieren dan vooraf in warm water.
Schep de gezeefde bloem, de maizena en het zout er voorzichtig door; niet mixen maar spatelen! Schep het beslag in de bakvorm. Bak het gebak in ca. 45 minuten in het midden van de tot 185° C voorverwarmde oven; voor optimaal resultaat: laat de temperatuur vanaf 140° C geleidelijk oplopen naar de 185° C. De biscuit is gaar als een breinaald die je in de taart steekt er droog weer uit komt (controleer dit regelmatig na ca. 35 min. bakken). Laat de biscuit afkoelen op een rooster.

ENGLISH
You will need
A 20cm sponge cake
2x 200 g milk chocolate bars
250ml of cream
Filling of choice for your pie. Layer of jam/ tinned cherries or such, and a layer of creme patisserie , cream or butter icing
3x five packet kitkats
1 packet of light pink marzipan. ( I'm thinking you'll have to use almond paste and food colouring for this or maybe get creative with some pink marshmallows? )
Big knife
Tooth pick or skewer
Ribbon
Flat plate or board to put your cake on

Start by making your pigs. Do your own thing as there are no instructions for this.
Put your cream in a pan over low heat
Keep stirring until it just starts to boil. In between break the chocolate bars in pieces.
When the cream is almost boiling take it from the heat and gradually add chocolate. Keep stirring until you have a nice smooth mass and then leave to cool stirring every now and again.
Cut your sponge in half and put your fillings of choice in.
Put your cake , at this stage, on a lazy Susan or something else easy enough to rotate . The sides are going to be covered with your chocolate and you don't want your serving plate/board to get messy.
Break your kitkats in two and have them ready.
If your chocolate sauce has cooled at thickened to a custard consistency you can start smearing it on the sides of your cake. Use a spatula or the back if a knife to do this. Once you've smeared it all around you can stick your kitkats on. This can be a bit tricky so place them on a slight angle against the cake. When you have gone right around quickly tie your ribbon around the cake. This will pull the kitkats up straight against your cake.
When the left over chocolate sauce is only just fluid pour it over the top of the cake. MAKE SURE IT IS NOT TOO THIN WHEN YOU DO THIS OR IT WILL SEEP BETWEEN THE KITKATS.
Before it totally sets place your little piggies on the chocolate
Place in the fridge to set.
After an hour or so you can place the cake gently on your serving plate.
Eet smakelijk. Bon appetit . Enjoy
2 4 6 8 bog in don't wait:-)
Well you get the idea.
Translation by Leonie Vince Hoekstra

How cute is this cake?  Sadly, I didn't make it, but thought I would share it with you.  I particularly love the little piglets having their mud bath :)

It is made by a Dutch baking company, but they have kindly given the recipe and I've copied it for you below.  If there are any translation issues in the recipe, I can only apologise and hope you can understand it. 

You will need:

A 20cm sponge cake
2x 200 g milk chocolate bars
250ml of cream
Filling of choice for your pie. Layer of jam/ tinned cherries or such, and a layer of creme patisserie , cream or butter icing
3x five packet kitkats
1 packet of light pink marzipan. ( I'm thinking you'll have to use almond paste and food colouring for this or maybe get creative with some pink marshmallows? )
Big knife
Tooth pick or skewer
Ribbon
Flat plate or board to put your cake on

Start by making your pigs. Do your own thing as there are no instructions for this.
Put your cream in a pan over low heat
Keep stirring until it just starts to boil. In between break the chocolate bars in pieces.
When the cream is almost boiling take it from the heat and gradually add chocolate. Keep stirring until you have a nice smooth mass and then leave to cool stirring every now and again.
Cut your sponge in half and put your fillings of choice in.
Put your cake , at this stage, on a lazy Susan or something else easy enough to rotate . The sides are going to be covered with your chocolate and you don't want your serving plate/board to get messy.
Break your kitkats in two and have them ready.
If your chocolate sauce has cooled at thickened to a custard consistency you can start smearing it on the sides of your cake. Use a spatula or the back if a knife to do this. Once you've smeared it all around you can stick your kitkats on. This can be a bit tricky so place them on a slight angle against the cake. When you have gone right around quickly tie your ribbon around the cake. This will pull the kitkats up straight against your cake.
When the left over chocolate sauce is only just fluid pour it over the top of the cake. MAKE SURE IT IS NOT TOO THIN WHEN YOU DO THIS OR IT WILL SEEP BETWEEN THE KITKATS.
Before it totally sets place your little piggies on the chocolate
Place in the fridge to set.
After an hour or so you can place the cake gently on your serving plate.
Eet smakelijk. Bon appetit . Enjoy
2 4 6 8 bog in don't wait:-)
Well you get the idea.

No comments:

Post a Comment